Arctic Pearl

Bauta Maritime  |  28. Nov 2022

I helgen ble Arctic Pearl døpt. Vi er stolte over å ha vært med på å ferdigstille verdens første skånsomme havbunnshøster. Vi i Bauta Maritime ønsker Arctic Pearl med sitt mannskap lykke til på alle hav!

Bauta Maritime har jobbet med prosjektet siden slutten av 2021. Vår leveranse har blant annet bestått av å bygge hele hangarseksjonen på om lag 220 tonn, samt installering av denne om bord. I tillegg til dette har vi hatt en rekke andre jobber i forbindelse med ombyggingen. Vi håper at rederiet lykkes med sitt konsept for høsting av skjell, og at behovet for flere båter melder seg! Vi stiller gjerne opp ved en senere anledning også.

Vi takker for tilliten, og godt samarbeid med Ava Ocean og Fiskarstrand Verft!

Utdrag fra Ava Ocean sine nettsider:

Når Arctic Pearl straks setter kursen mot Barentshavet er det over tre tiår siden noen har høstet av de rike haneskjellforekomstene i norske farvann. Takket være den unike teknologien utviklet av Ava Ocean i tett samarbeid med SINTEF, har norske myndigheter bevilget en 5-årig testkvote på 15,000 tonn i året for norske haneskjell, eller arktiske kamskjell som de også kalles.

Havbunnshøsteren som er installert ombord er noe helt nytt som ikke kan sammenlignes med andre fiskeredskaper i bruk i dag. Den kan best beskrives som en skjellplukker som gjennom et selektivt vannpumpesystem skånsomt og berøringsfritt plukker sjømat fra havbunnen.

Arctic Pearl skal nå ikke bare starte et nytt fiskeri på en sjømatdelikatesse de færreste av oss har kjennskap til, men skal også gjøre et møysommelig arbeid med å dokumentere utvikling og påvirkning på miljø og fauna i samarbeid med Havforskningsinstituttet.

Du kan lese mer her.

Foto: Per Eide/Ava Ocean


- Målet er å kunne bevise at vi har et redskap som ikke bare kan plukke sjømaten effektivt fra havbunnen, men også at det går an å høste uten å skade økosystemene på havbunnen eller rekrutteringen av nye skjell over tid. Det er kun da at det er mulig å utvikle et langsiktig bærekraftig fiskeri, fra både et miljømessig og økonomisk perspektiv, sier Øystein Tvedt, CEO i Ava Ocean.

2023 Bauta Group. All Rights Reserved

Personvern Rettigheter